Cele i formy aktywności polskich miast w mediach społecznościowych - Piotr Zawadzki; Piotr Gryszel (Studia Periegetica)
Celem niniejszego opracowania jest określenie celów i form aktywności największych polskich miast w mediach społecznościowych oraz identyfikacja poziomu ich istotności w procesie komunikacji marketingowej. Dotychczas badania aktywności w mediach społecznościowych dotyczyły głównie przedsiębiorstw. Zmiany technologiczne i komunikacyjne oraz wynikająca z nich łatwość dostępu do informacji spowodowały, że polskie miasta stanęły przed wyzwaniem związanym ze zmianą ich aktywności informacyjnej, która w ostatnich latach przenoszona jest do mediów społecznościowych. W artykule podano definicję mediów społecznościowych, dokonano ich klasyfikacji oraz opisano aktywność w nich największych polskich miast. Metodą wywiadu bezpośredniego przeprowadzono badania z pracownikami Urzędów Miast w czterech największych polskich miast (Warszawa, Wrocław, Gdańsk oraz Kraków) odpowiedzialnymi za zarządzanie i prowadzenie oficjalnych serwisów społecznościowych. Źródłem informacji były dane wtórne uzyskane z największych serwisów społecznościowych, tj. Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, LinkedIn oraz TikTok, a także dane z raportu „Digital 2022” opracowanego przez firmę Hootsuite w 2022 roku.. W miastach badano głównie liczby obserwujących oficjalne profile społecznościowe, profile kierowane do turystów, a także profile prezydentów największych polskich miast. Znaczenie mediów społecznościowych w procesie komunikacji z mieszkańcami i turystami dostrzegana jest głównie przez duże miasta. Powoduje to, że miasta te zmieniają swoją aktywność, szczególnie w zakresie form komunikacji, które można umożliwiają bezpośredni kontakt z odbiorcami przekaz w mediach społecznościowych.