АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ РОБОТИ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Тетяна Семенчук; Андрій Кушнір (Економіка та суспільство)
У статті досліджено поточний стан та тенденції розвитку транспортної галузі України. Аналіз проведено із застосуванням статистичного підходу в розрізі всіх основних видів транспорту за період 2018–2023 рр. Виявлено основні негативні та позитивні тенденції, що склалися в транспортній галузі, зокрема зниження перевезень та вантажообігу, пасажиропотоку та пасажирообігу. Було проаналізовано динаміку національного валового внутрішнього продукту (ВВП) та ВВП створеного підприємствами транспорту. Два показники мають позитивну тенденцію до зростання, про що свідчать лінії тренду з високим значенням величиною апроксимації. Але аналіз структури вказує на негативну тенденції внеску підприємств транспорту, та за тринадцять років зменшився майже в два рази. Визначено, що всі види перевезень у транспортній галузі України є економічно не стійкими. Зроблено висновки щодо загальної економічної стійкості транспортної галузі України в 2010–2023 рр.