Imitasjon, plagiat, inspirasjon eller intertekstualitet? - Jon Haarberg (Norsk Litteraturvitenskapelig Tidsskrift)
At tekst blir brukt om igjen, både i skjønnlitteraturen og ellers, er ikke noe nytt fenomen. Siden antikken har vi som lesere referert til det med en hel rekke begreper. Fire av dem blir diskutert i denne artikkelen: imitasjon, plagiat, inspirasjon og intertekstualitet. Spørsmålet er hvordan de har bidratt til å fastlegge normene for gjenbruk av tekst oppigjennom århundrene, og hvordan vi skal forstå dem i dag, da de til dels brukes i en betydning som ligger langt fra den opprinnelige. Særlig vil det være om å gjøre å trekke grensen mellom illegitim, det vil si ordrett, gjenbruk (uten anførsel og referanse) og estetiske former for gjenbruk av tekst. I artikkelen drøftes begrepene enkeltvis, i fire avdelinger, før diskusjonen avsluttes med et perspektivskifte fra teori til praksis: Fire plagiatsaker fra de siste tjue årene blir kort kommentert på bakgrunn av den historiske poetikken.