ОСОБЛИВОСТІ ПІДБОРУ ПРЕДМЕТІВ ОЗБРОЄННЯ ДЛЯ ОЗДОБЛЕННЯ ІСТОРИЧНИХ ІНТЕР’ЄРІВ ЗАМКІВ ТА ПАЛАЦІВ - Olha Okonchenko; Іgor Okonchenko (теорія та практика дизайну)
На сьогодні продовжується процес музеєфікації та пристосування пам’яток оборонної та резиденційної архітектури під експозиційні, культурно-мистецькі і культурно-освітні функції. Розроблення концептуального дизайну для історичних інтер’єрів даних будівель, актуалізує потребу використання предметів озброєння в контексті демонстрації композицій (мілітарних арматур) як складових художнього образу, пов’язаного з функцією та історією цих об’єктів культурної спадщини. Мета статті висвітлити фактори впливу на якість художнього образу мілітарних композицій в інтер’єрі, подати загальні принципи створення композицій з озброєння та обґрунтувати вибір аналогів зброї для створення реплік на прикладі Гетьманської зали жовківського замку. Дослідження побудоване на використанні історичного методу для вивчення джерел на предмет зберігання в минулому озброєння в інтер’єрах замків і палаців; типологічного методу та порівняльного аналізу для вибору аналогів для створення реплік; художньо-стилістичного та графічного методу для побудови композиційних схем. У статті виділено основні фактори впливу на художньо-образну якість мілітарних композицій в інтер’єрі; розроблено ряд простих компонувальних схем, які можна використовувати як основу для створення композицій з елементів озброєння для розміщення у інтер’єрах пам’яток оборонної і резиденційної архітектури; охарактеризовано види зброї (алебарда, булава, келеп, пернач, протазан, спис, чекан, шабля), які завдяки своїм зовнішнім характеристикам і атракційності ідеально надаються для створення реплік чи макетів (як елементів дизайну у створенні мілітарних композицій). Вищезгадані види зброї були широкорозповсюджені у період у ХVІ – ХVІІ ст. на території Центрально-східної Європи та України зокрема і розміщені у багатьох музейних колекціях України і Польщі та у приватних збірках, що значно спрощує підбір аналогів для виготовлення копій (реплік). Досвід нашого дослідження можна використовувати для розробки дизайну приміщень музеїв на базі замків, палаців, фортець тощо, де згідно задуму необхідно пов’язати вирішення інтер’єрів з їхнім резиденційним чи мілітарним минулим.