ЕВОЛЮЦІЯ КУЛЬТУРОЛОГІЧНОЇ МОДЕЛІ ІМІДЖУ УКРАЇНИ В МІЖНАРОДНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРОСТОРІ - Оксана Борисівна Кошелєва (Культура і мистецтво у сучасному світі)
Мета статті — визначити соціокультурні детермінанти трансформації закордонного іміджу України під впливом внутрішньо- та зовнішньополітичних подій і стан його висвітлення в інформаційному просторі; з’ясувати еволюцію культурологічної моделі іміджу України в міжнародному інформаційному просторі. Методологія дослідження полягає у використанні міждисциплінарних методів і підходів для виявлення інформаційних та комунікаційних технологій, спрямованих на формування міжнародного іміджу України; принцип історизму дав змогу визначити етапи зміни інформаційного простору і трансформації геополітичної ситуації довкола України; структурний та метод порівняння застосовувалися для визначення позицій міжнародних ЗМІ щодо України, їхнього впливу на формування її іміджу. Наукова новизна дослідження визначається в представленні іміджу України як вираження ментальності окремої культурно-історичної спільноти, показника культурних смислів, унікальної конструкції, механізму реалізації національної культури через сукупність знакових об’єктивацій, що формуються в межах окремого культурно- історичного простору та закріплені в ментальних уявленнях індивідів. Висновки. Доведено, що негативний імідж України, створений західними ЗМІ, суттєво вплинув на розвиток її туристичної сфери, популяризацію національних культурних надбань та інвестиційний клімат. Сучасний імідж України проходить стадію переформатування; відбуваються значні культурні, політичні, економічні зміни. Культурологічну модель позитивного іміджу України в міжнародному інформаційному просторі визначає правильно вибудувана державна культурна політика та ефективне використання сучасних іміджетворчих інструментів, що здатні вивести її на шлях культурної, політичної й економічної стабілізації.