Döl Tutma Problemi Olan Holştayn Irkı Sığırlarda Sitogenetik ve Moleküler Genetik Taramalar - Korhan Arslan; Fadime Özdemir; Esma Gamze İlgar; Bilal Akyüz (Journal of Agricultural Sciences)
Sığır yetiştiriciliğinde repeat breeder sendromu olarak adlandırılan döl tutma problemi önemli bir sorundur. Holştayn ırkı sığırlarda bu problemin ortaya çıkmasında bakım-beslemenin yanı sıra Robertsonian translokasyon ve faktör XI yetmezliği FXID olarak adlandırılan genetik bozukluklarında rolü olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada Kayseri ilinde bir çiftlikte bulunan repeat breederlı Holştayn ırkı ineklerde Robertsonian translokasyon ve FXID varlığının araştırılması amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada, repeat breeder tanısı konan 62 baş Holştayn ırkı inek incelenmiştir. Kromozomal inceleme sonucunda 62 hayvanın 58’inin normal karyotip 2n= 60 diploid , dördünün ise en sık görülen 1;29’dan farklı dört tip Robertsonian translokasyon [rob 1;21 , rob 23;26 , rob 24;26 , rob 26;29 ] profiline sahip olduğu saptanmıştır. Yapılan PCR analizi sonucunda, incelenen 62 örneğin hiçbirinde FXID’e neden olan mutasyona ait bant görüntüsü gözlenmemiştir. Çalışma sonunda, döl tutma problemi bulunan sığırlarda sitogenetik ve moleküler genetik taramaların yapılmasının kalıtsal nedenlerle gelişen repeat breeder sendromu gösteren damızlık adayların belirlenerek damızlık dışı bırakılmasına ve bu sayede özellikle damızlık yetiştiren işletmeler için çözüm yollarının aranmasına katkı sağlayacağı düşünülmüştür