K otázce původu a pěstování révy vinné na území Čech, Moravy a Slovenska - Michaela Látková (Archeologické Rozhledy)
Studie se zabývá problematikou historie pěstování vinné révy a vinohradnictví v česko-slovenském prostoru, zkoumá ekonomické a ekologické aspekty v jednotlivých historických obdobích – od prvních nálezů révy přes období raného středověku, kdy se víno stalo důležitým liturgickým symbolem spojeným s christianizací, až po vrcholně středověké a novověké období, kdy se vinařství stalo významným hospodářským odvětvím. Článek diskutuje metody identifikace archeobotanických nálezů révy, které byly problematické kvůli morfologickým změnám způsobeným diagenetickými procesy. Přesnost morfometrických metod se ukázala být nízká, ale ve spojení s vizuálním hodnocením nálezů mohou být efektivní způsobem, jak odlišit pěstované formy révy od divoké. Navzdory obtížím při klasifikaci nálezů jsou archeobotanické studie důležitým zdrojem informací o historii vinohradnictví a pěstování révy v regionu.