بررسی نقش سیستم حسابداری ذهنی در اتخاذ تصمیمات مالی خانوارها - محمد نظری پور; خلیل نوری امجد (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه)
اتخاذ تصمیمات مالی صحیح و مناسب از جمله دغدغه‌های جدی خانوارها می‌باشد. سیستم حسابداری ذهنی می‌تواند نقش بسزائی در این فرایند ایفا نماید. براین اساس، پژوهش حاضر تلاش نموده است تا نقش سیستم حسابداری ذهنی در اتخاذ تصمیمات مالی خانوارها را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد. جامعه آماری این پژوهش خانوارهای استان کردستان بوده که از میان آنها 390 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شدند. علاوه بر پرسشنامه، از وینیت‌ها (سناریوهای فرضی) نیز برای جمع‌آوری داده‌های مورد نیاز بهره گرفته شده است. تحلیل داده‌ها با استفاده از روش مدل‌سازی معادلات ساختاری با حداقل مربعات جزئی انجام شده است. براساس یافته‌های پژوهش حاضر تاثیرگذاری متغیرهای مکنون در تبیین/شکل‌گیری سازه اصلی پژوهش (حسابداری ذهنی) به ترتیب اهمیت عبارتند از: بودجه‌ریزی ذهنی، درآمد آتی، درآمد جاری و دارایی جاری. طراحی وینیت‌ها براساس چهار اصل تفکیک سودها، یکپارچه‌سازی زیان‌ها، یکپارچه‌سازی سودهای حاصله در یک روز، و تفکیک زیان‌های کوچک از سودهای بزرگ صورت گرفته است. این اصول نقش مهمی در ارزیابی سودها و زیانهای پیش‌روی افراد دارند. همچنین اثرات 8 متغیر جمعیت‌شناختی بر روی هر وینیت بطور جداگانه مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است.