Motivacija in zadovoljstvo z življenjem pri zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju - Julija Peklar; Eva Boštjančič (Central European Public Administration Review)
Delovna motivacija je usmerjanje človekove aktivnosti k želenim ciljem, s pomočjo njegovih motivov, nastalih v človekovi notranjosti ali v njegovem okolju, na podlagi njegovih potreb. Namen raziskave je bil preveriti, ali se zaposleni razlikujejo v vrsti delovne motivacije glede na sektor, delovno mesto, spol in izobrazbo ter kako se različni tipi motivacije povezujejo z zadovoljstvom z življenjem. V raziskavi je sodelovalo 288 zaposlenih - 153 v zasebnem in 116 v javnem sektorju (19 jih tega ni označilo). Rezultati so pokazali, da je pri vseh zaposlenih najbolj izražena notranja motivacija, da med sektorjema ni prišlo do razlik pri nobenem tipu motivacije ter da med vodji v javnem in zasebnem sektorju ni prišlo do statistično pomembnih razlik ne v zunanji motivaciji, ne v notranji motivaciji in ne v zadovoljstvu z življenjem.