Nic się nie zmieniło – wszystko sie zmieniło. Skutki edukacji zdalnej w procesie kształcenia pedagogów specjalnych. - Katarzyna Puzio (Youth in Central and Eastern Europe)
Praca porusza temat funkcjonowania edukacji zdalnej w przestrzeni uczelni wyższej. Figura nauczyciela/pedagoga jest jedną z kluczowych, jeżeli chodzi o system edukacji, stanowi składową całego procesu kształcenia. Dlatego tak ważne jest podejmowanie analiz dotyczących zmian, jakie zaszły przez wprowadzenie edukacji zdalnej na kierunkach przygotowujących do pracy przyszłych nauczycieli/pedagogów. Tekst stanowi raport z badań z zastosowaniem triangulacji (obserwacji uczestniczącej i ankiety) przeprowadzonej wśród studentów kierunku pedagogika specjalna. Ukazuje, które z obszarów w procesie kształcenia uległy największym zmianom, jakie konsekwencje w przyszłości mogą nieść zaistniałe zmiany oraz prezentuje opinie i odczucia studentów realizujących studia w formie zdalnej.