اثر روش‌های مختلف خاک‌ورزی بر برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و عملکرد گندم دیم درتناوب گندم- آیش استان کردستان - حسن قاسمی مبتکر; نصرت‌اله حیدرپور حیدرپور; وفا توشیح (مدیریت خاک و تولید پایدار)
به منظور تعیین اثرات مدیریت‌های مختلف خاک ورزی بر برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و عملکرد گندم دیم در تناوب گندم- آیش ، این آزمایش در ایستگاه تحقیقات دیم قاملو (کردستان) در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با 5 تیمار در 4 تکرار از پاییز سال 1384، به مدت 3 سال اجرا گردید. تیمارهای خاک ورزی عبارت بودند از: شخم با گاوآهن قلمی در پاییز + استفاده از پنجه غازی در بهار (A1)؛ شخم با گاوآهن بدون صفحه برگردان در پاییز + استفاده از پنجه غازی در بهار (A2)؛ بدون عملیات خاک ورزی در پاییز + استفاده از علف‌کش در بهار(A3)؛ بدون عملیات خاک ورزی در پاییز + استفاده از پنجه غازی در بهار (A4)؛ شاهد (شخم با گاوآهن برگردان دار در بهار) (A5). در همه تیمارها پس از خاک‌ورزی، گندم رقم آذر 2 به صورت یکسان با خطی کار کاشته شد. نتایج سه ساله نشان داد که میزان و پراکنش باران و درجه برودت هوا در سال‌های مختلف اجرای آزمایش متفاوت بود، لذا عملکرد و اجزاء آن نیز به تبع از شرایط اقلیمی، متفاوت بوده و بیشترین عملکرد دانه (1963 کیلوگرم در هکتار)، در سال اول اجرای آزمایش بدست آمد. اثر تیمارهای خاک‌ورزی نیز بر عملکرد کمی و کیفی دانه و دیگر اجزاء عملکرد معنی‌دار شد، به طوری‌که بیشترین مقادیر اغلب فاکتورهای اندازه‌گیری، از تیمار A3 بدست آمد. این تیمار همچنین در افزایش مقدار عناصر موجود و درصد کربن آلی خاک برتری داشت.