Правові та інституційні зміни в системі інтелектуальної власності України - S. O. Kolb (Аналітично-порівняльне правознавство)
У статті здійснено комплексний аналіз правових та інституційних змін у сфері інтелектуальної власності України, що відбулися у 2024 р., з акцентом на гармонізацію національного законодавства з міжнародними стандартами, включаючи норми Європейського Союзу та Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ). Розглянуто ключові законодавчі ініціативи, спрямовані на вдосконалення правового режиму реєстрації, захисту та використання об’єктів інтелектуальної власності, а також реформування адміністративних процедур з метою підвищення їх ефективності та прозорості. Особливу увагу приділено впровадженню цифрових технологій, зокрема електронних охоронних документів, блокчейн-технологій для підтвердження авторства та створення національного переліку вебресурсів, що порушують права інтелектуальної власності.