Çarlık Dönemi Rusya’sındaki Tahakküm Unsurlarının Gogol’un Eserleri Kapsamında İncelenmesi - Uğur KESKİN (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Bu makalede, Ukrayna asıllı Rus roman, hikâye ve oyun yazarı Nikolay Vasiliyeviç Gogol’un eserlerindeki tahakküm unsurları ele alınmıştır. Gogol’un kaleme aldığı bütün eserleri kapsamında yürütülen bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden içerik incelemesi tekniği benimsenmiştir. Makalede, tahakküme konu olan hususlar, asimetrik güç ilişkilerinin bir uzantısı olarak oraya çıkan ilişkiler bağlamında ele alınmıştır. Çalışma kapsamında yapılan incelemelerde, Gogol’un eserlerinde ön plana çıkan tahakküm unsurlarının kişisel servet, mevki/makam, soyluluk gibi konular ekseninde belirginleşmekte olduğu belirlenmiştir. Ayrıca aile içi ilişkilere yansıyan tahakküm unsurunun da söz konusu olduğu ortaya çıkarılmıştır. Sonuç olarak, bu makalede tahakküm unsurlarının olumsuz yönü üzerinde durulduğu ifade edilerek, belirli koşullar ya da örgütsel yapılanmaların bir gereği olarak tahakküm unsurlarına ihtiyaç duyulabileceği durum ve şartlar geri planda tutulmuştur. Söz konusu ihtiyacın ön plana çıkarıldığı ve bu çalışmanın bakış açısına tersinden yaklaşan ilave çalışmalara duyulan gereksinimin ise hâlihazırda devam etmekte olduğu konusu vurgulanmıştır.