BOYUTSAL AÇIDAN MÜZİK - DYNAMIC OVERHEAD MUSIC - Mustafa Kabataş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Müziğin insan üzerindeki etkisi,yararlılığından öte biçimleyici bir eylem olmasından kaynaklanır. Ancak müziğin,bireyi değerler sisteminde var edebilmesi için bir eğlence olmaktan öte, insaniyaratım biçimi olarak algılanması gerekir. Müziğin bireyi yapılandırmayayönelik katkısından yararlanabilmek için, onun bütün boyutlarıyla kavrandığıyaşam ortamlarında yer almasının kaçınılmaz olduğu düşünülebilir. Müzik,üreticisinden algılayıcısına ve alımlayıcısına kadar uzanan yolda bütün insaniüretimlerden yardım alır ve onlara katkıda bulunur. Müziğin yardım aldığı enönemli alan bilimdir. Bilimin insana dair problemleri tartışan birçok alanı,müzik-insan ilişkisinin ayırdındadır. Müzik, bilim tarihinin başlangıcındanberi felsefenin ve giderek sosyal bilimlerin birçok araştırma alanının konularıarasında yer almıştır. Ancak müzik çok sayıda bilimin tartışma alanına girerken,kendisini var etme ve zenginleştirmede bu alanlardan yararlanmanın özelikleülkemizde zaman zaman göz ardı edildiği söylenebilir. Günümüzde disiplinlerarası düşünme ve verileri kullanma gerekliliği vurgulanırken, bunun nedenibireyin giderek çok karmaşık toplumsal yapılar, teknolojik ortamlar ve yaşamsalsorunlarla karşı karşıya olmasındadır. Müzik eğitiminin, artık sorunlarıgiderek karmaşıklaşmış olan insanın hümanist kimliğine kapsamlı ve yeniolanaklar kazandırmaya yönelik kurgulanması gerekliliğinin görülmesinisağlayacak bilimsel çalışmalara gereksinim olduğu düşünülebilir. Araştırmanınproblemini; Günümüz müziğini incelendiğinde, Müziğin Psikolojik boyutu, MüziğinFelsefi boyutu, Müzik Sosyolojik boyutu, Müziğin kültürel Boyutu açısından MüzikSanatı nasıldır sorusunun yanıtı aranmaktadır. Bu araştırma; müzik eğitiminde,müziği araştırma alanlarında değerlendiren bilim dallarının verileriyleoluşturulmuş kuramsal bilgi birikiminin alan eğitimine yapacağı katkı, bu çerçevede, müzik bilimlerinin çok boyutluolarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma; Günümüz müziğini incelendiğinde,Müziğin Psikolojik boyutu, Müziğin Felsefi boyutu, Müzik Sosyolojik boyutu, Müziğinkültürel Boyutu açısından Müzik Sanatının değerlendirmesi, genel bir bakış açısıylaincelenmesi ve araştırmacılara, alan uzmanlarına kaynak teşkil etmesi açısındanönemlidir. Araştırmada, Günümüz müziğiniincelendiğinde, Müziğin Psikolojik boyutu, Müziğin Felsefi boyutu, MüzikSosyolojik boyutu, Müziğin kültürel Boyutu açısından Müzik Sanatının değerlendirmesi,genel bir bakış açısıyla incelenmesi betimlemeyeçalışılmıştır. Araştırma nitel araştırma yaklaşımına uygun, betimsel tarama modelindedir.Nitel çalışmalar, doküman inceleme, araştırılması hedeflenen olgu ve olaylarhakkında bilgi içeren yazılı materyallerin çözümlenmesini kapsar (Yıldırım veŞimşek, 2006:187-189). Tarama modeli ise, “geçmişte ya da halen var olan birdurumu olduğu şekilde betimlemeyi amaçlayan yaklaşımdır” (Karasar, 2006: 77).