Stachys thirkei Bitkisinin Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Araştırmalar - Deniz Tunalı Erkan; Başaran DÜLGER (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, Düzce ilinden toplanan Stachys thirkei C.Koch (Lamiaceae) bitkisinden elde edilen etanol, kloroform ve etil asetat ekstraktlarının Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25992, Salmonella typhimurium CCM 5445, Klebsiella oxytoca ATCC 8724, Proteus vulgaris ATCC 8427, Yersinia pestis ATCC 19428, Staphylococcus aureus ATCC 6538P, Enterococcus faecalis ATCC 29212 ve  Listeria innocua ATCC 33090 bakteri kültürleri ve Candida albicans ATCC 90028, Candida glabrata ATCC 90030, Candida parapsilosis ATCC 22019, Cryptococcus neoformans ATCC 32045 ve Debaryomyces hansenii DSM 70238 maya kültürlerine karşı antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemiyle araştırılmıştır. S. thirkei bitkisinin tüm mikroorganizmalar üzerinde 6.33-19.42 mm arasında inhibisyon zonu oluşturduğu gözlenmiştir. Bitkinin en yüksek antibakteriyel aktivitesi etil asetat ekstraktında Staphylococcus aureus ATCC 6538P (19.42 mm) bakterisine karşı ölçülmüştür. En yüksek antifungal aktivitesi etanol ekstraktında Candida glabrata ATCC 90030 (17.36 mm) maya kültürüne karşı ölçülmüştür. Etanolün, bitki bileşiklerinin ekstraksiyonunda diğer çözücülerden daha etkili olduğu saptanmıştır. Bulgular bu bitkinin mikrobiyal enfeksiyonlara karşı halk ilacı olarak kullanımını destekler niteliktedir.