Farklı Bölgelerden İzole Edilen Bakteri ve Farklı Dozda Kadmiyum Uygulamalarının Mısır Bitkisinin Verimine ve Besin Elementleri Alımına Etkileri - Ahmet Demirbaş; Ahu Kutlay; Ali Coşkan (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Araştırmada farklı illerdeki topraklardan izole edilmiş bakterilerin kadmiyum (Cd) ile kirletilmiş topraklarda yetiştirilen mısır bitkisinin gelişimi ve besin elementi alımına etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Sera koşullarında yürütülen çalışmada 3 kg kapasiteli saksılar kullanılmış ve tesadüf parselleri deneme desenine göre üç yinelemeli olarak saksı denemesi yürütülmüştür. Araştırmada Ordu (B1), Hatay (B2), Sivas (B3), Adana (B4), Isparta (B5) ve Antalya (B6) illerinden izole edilmiş bakteriler kullanılmıştır. Kadmiyum uygulamaları 0 mg Cd kg-1 ve 5 mg Cd kg-1 olarak uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, bakteri uygulamalarının mısır bitkisinin kuru madde üretimini arttırdığını ve en yüksek kuru madde üretiminin 57,6 g saksı-1 ile Cd0 uygulamasında B2 aşılamasında olduğunu göstermiştir. Araştırmada hem Cd0 hem de Cd5 uygulamasında bütün bakteri aşılamaları kontrole oranla bitkinin kuru madde üretimini arttırmıştır. Aynı durum azot (N) konsantrasyonu için de geçerlidir. Araştırmada ortalama değerler incelendiğinde, fosfor (P), kalsiyum (Ca), demir (Fe), bakır (Cu), mangan (Mn) ve çinko (Zn) konsantrasyonları özellikle Cd ile kirletilmiş topraklarda bakteri aşılaması ile bitkide artmıştır. Bu durum, Cd ile kirlenmiş topraklarda bakteri aşılaması ile bitki yetiştirmenin önemli bir strateji olabileceğini düşündürmektedir.