Raphanus Sativus Yumrusu Belirli Ekstraktlarının Etkisinin Vicia Faba Üzerinde Botrytis Cinerea’ya Karşı Toplam Protein İçeriği ve Peroksidaz Aktivitesinin Değerlendirilmesi - Nergis Kaya; Tayfun Kaya; Soner Yiğit (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Tıbbi bitki Raphanus sativus L. yumru kökünün su, etanol ve metanol ekstraktlarının Vicia faba L. (bakla) yapraklarında Botrytis cinerea fungusunun oluşturacağı kurşuni küf hastalığına karşı toplam protein içeriği ve peroksidaz (POX) aktivitesi bakımından bitkide meydana getirebileceği antioksidan savunma sistemi spektrofotometrik olarak analiz edilmiştir. R. sativus yumru kökünün su, etanol ve metanol ekstraktlarının stok solüsyonları dimetil sülfoksit (DMSO) ile hazırlanmıştır. 105 spor/mL B. cinerea spor süspansiyonu hazırlanmıştır. V. faba yapraklarına sadece distile su (negatif kontrol), sadece DMSO, sadece B. cinerea (pozitif kontrol), sadece ekstrakt uygulamaları (distile su, etanol ve metanol ekstraktı) ve ekstrakt uygulamaları sonrasında B. cinerea uygulaması gerçekleştirilmiştir. Yapraklar, analizi yapılacak olan yöntemlere uygun olarak ekstrakte edilmiştir. Ekstraktlardan elde edilen süpernatantlardan analizler spektrofotometrik olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, toplam protein içeriğinin distile su uygulanan (negatif kontrol) gruba kıyasla ekstrakt:fungus uygulama gruplarında artış gösterdiği saptanmıştır. Fakat sadece fungus uygulanan (pozitif kontrol) gruba kıyasla genel olarak azaldığı belirlenmiştir. POX aktivitesinin ise, negatif kontrol grubuna kıyasla artış gösterdiği saptanmıştır. Toplam protein içeriği ve POX aktivitesi, sadece ekstrakt uygulanan gruplarda negatif kontrol grubuna göre artış göstermiştir. En yüksek POX aktivitesi, 10 mg/mL distile su:fungus uygulamasından elde edilmiştir. Bu açıdan, ekstrakt:fungus uygulanan gruplar arasında en iyi antioksidan aktivitenin 10 mg/mL distile su:fungus uygulaması olduğu belirtilebilmektedir. Bu açıdan bakıldığında, R. sativus saf su, etanol ve metanol ekstraktlarının V. faba yapraklarında antioksidan savunma yanıtı verdiği belirtilebilmektedir.