Z profesorem Stanisławem Grodziskim rozmawia Kazimierz Orzechowski - Kazimierz Orzechowski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Profesor Stanisław Grodziski jest jednym z czołowych współczesnych historyków prawa w kraju, badaczem ustroju i kultury prawnej Dawnej Rzeczypospolitej i dziejów Galicji pod austriackim zaborem, znawcą źródeł prawa i niemal jedynym dziś ich edytorem, gdy idzie o uchwałodawczy dorobek polskiego szlacheckiego sejmu, wreszcie - popularyzatorem wiedzy.