Enej Silvij Piccolomini in njegova Germanija - Gregor Pobežin (Keria: Studia Latina et Graeca)
Traktat Germania, ki zavzema obliko pisma, je v svoji tiskani obliki (1496) naslovljen »Opis lege, običajev in razmer v Nemčiji« (De ritu, situ, moribus et condicione Theutoniae descriptio). Nastanek dela, ki je bilo s Piccolominijevo roko datirano 1. februarja 1458, je motivirala korespondenca s tajnikom mainškega škofa Martinom Mayerjem, ki je Piccolominija seznanil s kritikami rimske kurije, čeprav v prispevku namignemo, da je Piccolomini te kritike bržkone poznal že prej, na kar kaže premišljena tridelna zgradba traktata, ki prepleta teološke argumente z obrambo papeške avtoritete in priznavanjem vse večje vloge nacionalnih entitet ter tako niha od posameznih konkretnih odgovorov v prvi knjigi prek kulturnozgodovinske analize nemškega prostora v drugi do pravnih in proceduralnih razmišljanj v tretji.