Orta Yoğunlukta Liflevha (MDF) Yüzeylerinde Toz Boya Uygulamaları - Uğur ARAS; Hülya KALAYCIOĞLU; Hüsnü YEL (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Günümüzde kompozit ve plastik gibi ileri teknoloji ürünü malzemeler kullanılmasına rağmen ahşap malzemeler estetik yönü ve sıcaklığıyla popülaritesini devam ettirmekte ve kullanımı giderek artmaktadır. Bu nedenle, ahşabın bu estetik yönünün ahşap kompozitlerine de kazandırılması için boyama sistemleri kullanılmakta olup, üretimin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu sistemlerden biri olan toz boyalar; solvent içermemesi dayanıklı ve çevre dostu olması, düşük VOC (uçucu organik bileşik) salınımı, zengin renk seçenekleri ve ekonomiklik gibi özellikleri ile boyama yöntemleri içerisinde önemini giderek attırmakta olup, geleneksel boyama yöntemlerine göre daha çekici bir alternatif oluşturmaktadır. Bu çalışmada; MDF panellerinde toz boya uygulamasında kullanılan yöntem, hammadde ile bunların ekonomik ve çevre açısından faydaları ve diğer yüzey kaplama yöntemleriyle kıyaslaması yapılmıştır. Anahtar Kelimeler:  MDF, Toz boyama, Ahşap kompozitler, VOC