KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FAKÜLTELER BAZINDA GELİR-TÜKETİM İLİŞKİSİNİN ANALİZİ - Ferhat Pehlivanoğlu; Zeynep Narman (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İnsanın fiziki, ekonomik ve kültürel yaşamını devam ettirebilmesi, sınırsız olan ihtiyaçlarını karşılamasıyla ilişkilidir. Sınırsız olan bu ihtiyaçların karşılanması ise ekonomik bir faaliyet olan tüketim ile gerçekleşmektedir. Ayrıca GSYİH içinde en büyük pay tüketim harcamalarına aittir. Refah düzeyini arttırmak isteyen bireylerin sınırsız ihtiyaçlarını karşılama istekleri birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tüketim tercihini belirleyen en önemli faktörün gelir olması nedeniyle tüketim-gelir ilişkisinin araştırılması önem arz etmektedir. Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin tüketim davranışlarını konu alan bu çalışmada; ilk olarak tüketim kavramı hakkında teorik bilgiler verilmiş, sonrasında iktisadi, istatistiki ve ekonometrik analizler yapılmıştır. Bu çalışmanın nihai amacı; Kocaeli üniversitesi öğrencilerinin sosyo-ekonomik durumlarını analiz ederek, gelir-harcama ilişkisini test etmektir. Yüz yüze mülakat tekniği ile elde edilen bilgiler doğrultusunda ilk olarak, normal tablolar ve çapraz tablolar yapılarak istatistiksel olarak anlamlılık düzeyleri ölçülmüş, daha sonra harcama gruplarının bütçe içerisindeki paylarına bakılarak her bir harcama grubu için en uygun fonksiyonel formlar bulunmuştur. Elde edilen fonksiyonel formlar sonucunda, “Giyim ve Ayakkabı”, “Gıda ve Alkolsüz İçecekler”, “Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar” ve “Ulaştırma” harcamalarının zorunlu harcamalar; Alkollü İçecekler ve Tütün Ürünleri, Sağlık, Haberleşme, Kültür ve Eğlence, Eğitim ve Kişisel Bakım harcamalarının ise lüks harcamalar kategorisine girdiği görülmüştür.