Раціональне використання земель Великобурлуцького району Харківської області через впровадження еколого-ландшафтного землеустрою - Отечко С.А. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
Мета дослідження полягала у виявленні механізмів покращення земельного фонду Великобурлуцького району Харківської області. Предметом дослідження, розкритого в статті, стало впровадження екологоландшафтного землеустрою в межах визначеної території. Дослідження ґрунтується на екологоландшафтному та, в деякій мірі, на агроекологічному підходах. Проведене еколого-ландшафтне зонування території Хатнянської сільської ради. Були сформовані однорідні ділянки в ландшафтному плані, до яких прив’язано систему господарства, землеробства, природоохоронні заходи. Запроектовані організаційнотериторіальні заходи, що підвищують екологічну стійкість території. Проведений комплекс робіт, що включає: оцінку рельєфу місцевості з виділенням абсолютних і відносних висот, ступеня розчленування рельєфу; аналіз стану балкової мережі місцевості в розрізі урочищ; аналіз поширення ґрунтів; аналіз кліматичних особливостей тощо. Матеріали еколого-ландшафтного зонування було розширено виробничою класифікацією земель. Були відібрані та запропоновані найбільш доцільні та необхідні заходи щодо покращення земельного фонду досліджуваної території.