ІСТОРИЧНІ ТА КУЛЬТУРОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ В ДИЗАЙНІ ІНДУСТРІАЛЬНОЇ ТА ПОСТІНДУСТРІАЛЬНОЇ ЕРИ - Анастасія Віталіївна Варивончик; Ігор Савич Бондар; Олександра Петрівна Пенчук (Культура і мистецтво у сучасному світі)
Мета статті — проаналізувати історичні та культурологічні аспекти ідеологічної й концептуальної сутності засад художньо-проєктної діяльності дизайну. Методологія дослідження передбачає використання комплексного підходу, що поєднує методи історичного та культурологічного аналізу для виявлення процесу становлення дизайну як феномену культури. Наукова новизна дослідження визначається тим, що дизайн розглядається у колі культурологічних та історичних проблем; визначено головні ознаки дизайну індустріальної та постіндустріальної ери та схарактеризовано інструментарій дизайн-проєктування. Висновки. Встановлено, що, виникнувши з прагматичних потреб розвитку ринку товарів масового споживання, дизайн стає загальнокультурним фактором і змінює не тільки світ речей, а й сам спосіб соціокультурного існування людини. Дизайн трансформується в феномен, що поєднує масове споживання, функціональну досконалість, економічну доцільність, зручність, корисність, естетичну виразність речі та довкілля людини. У статті аналізуються засоби та інструменти, за допомогою яких створюються образи під час дизайн-проєктування. З’ясовано роль дизайну у візуальній культурі. Для цілісного розуміння особливостей дизайну проаналізовано трансформації, які відбувалися у суспільстві ХХ – поч. ХХI ст. За допомогою дизайну в культурному просторі формуються нові цінності, норми та значення, порушуються питання свободи особистості та індивідуальності, розширюються просторові орієнтації, дії та форми існування кожної людини та суспільства загалом. Поява та розвиток нових напрямів в дизайні, висока значущість дизайн-мислення в сучасній культурі потребують наукового теоретичного осмислення, що визначає актуальність дослідження. Визначено спрямування науково- освітянського та культурного векторів України на загальноєвропейські стандарти та розв’язання проблем підвищення якості та безпечності товарів і середовища життєдіяльності людини, втілення інноваційних технологій проєктування, збереження національних культурних традицій в умовах уніфікації виробництва з урахуванням екологічних вимог при проєктуванні об’єктів дизайнерської діяльності як головних чинників розвитку дизайну в Україні.