Вплив поверхнево-активних речовин на біогенний синтез наночастинок срібла в клітинах лактобактерій - V. I. Podolska; O. Yu. Voitenko; N. I. Gryshchenko; O. G. Savkin; L. M. Yakubenko (Хімія, фізика та технологія поверхні)
В роботі наведено результати досліджень спектральних характеристик, електронно-мікроскопічних даних і антибактеріальних властивостей матриць клітин Lactobacillus plantarum, наповнених наночастинками срібла (біоAgНЧ), які утворилися в процесі біосинтезу в присутності поверхнево-активних речовин (ПАР). Проаналізовано вплив концентрацій ПАР: катіонної двочетвертинної амоніачної сполуки (КПАР) етонію і аніонної сполуки децилфосфату натрію (АПАР) на спектри поглинання суспензій клітин лактобактерій L. plantarum, які містять синтезовані біоAgНЧ. Для контролю процесу формування біоНЧAg в клітинах мікроорганізмів використано метод спектроскопії в ультрафіолетовій і видимій областях. Проаналізовано антибактеріальні властивості модифікованих клітин диско-дифузійним методом в залежності від умов синтезу НЧ і складу композитів. Наведено результати трансмісійних електронно-мікроскопічних досліджень біонанокомпозитних препаратів після їх обробки концентрованою сірчаною кислотою.