Emigracja z Galicji oczyma maturzystów A.D. 2022 - Joanna Wojdon (Edukacja, Kultura, Społeczeństwo)
Artykuł oparty jest na analizie około trzystu odpowiedzi na pytanie zawarte w arkuszu maturalnym z historii w 2022 r. dotyczące zależności między strukturą gospodarki Galicji a zjawiskiem emigracji. Wykorzystując program MAXQDA, autorka formułuje wnioski dotyczące wiedzy i umiejętności maturzystów, a także ich przekonań i wartości. Z przeprowadzonej analizy wynika, że wiedza polskiej młodzieży na temat emigracji “za chlebem” jest raczej powierzchowna i ukształtowana nie tylko w toku formalnej edukacji historycznej. Również sprawne posługiwanie się myśleniem przyczynowo-skutkowym oraz traktowanie emigracji jako niebudzącego emocji sposobu poprawy warunków życia można przypisać wpływom czynników pozaszkolnych, na których można jednak budować proces dydaktyczny.