GİRİŞİMCİLİK NİYETİ EĞİTİMLE Mİ ARTAR YOKSA KÜLTÜREL DEĞERLERLE Mİ AÇIKLANIR? - DOES INTENTION OF ENTREPRENEURSHIP INCREASE WITH EDUCATION OR IS IT EXPLAINED BY CULTURAL VALUES? - Ali Murat Alparslan; Mehmet Ali Taş; Seher Yastıoğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Girişimcilik niyeti; Kişisel,demografik, çevresel faktörlerden etkilendiği gibi toplumun oluşturduğukültürel değerlerden ve edinilen girişimcilik eğitiminden de etkilenmektedir. Bubağlamda, kültürel değerler toplumun; Değişim, yenilik, risk alma eğilimi vebelirsizliğe olan tolerans düzeyi gibi konulara bakış açısını ve bireyleringirişimcilik eğilimini belirlediği görülmektedir. Ayrıca bireylerin sahipoldukları farklı değerler onların girişimci olma niyetleri üzerinde önemli birfarklılık yaratmaktadır. Bunun yanında, yapılan araştırmalar girişimcilikkonusunda edinilen eğitimin girişimcilik niyetleri üzerinde olumlu katkılarıolduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışma, Mehmet Akif ErsoyÜniversitesi Sosyal Bilimler MYO, Ağlasun MYO ve Bucak Hikmet Tolunay MYO 'daokuyan öğrencilerin sahip oldukları kültürel değerlerin ve okulda edindiklerigirişimcilik eğitiminin, girişimcilik niyetleri üzerinde etkisi olup olmadığınıortaya koymak amacıyla 722 öğrenci üzerinde uygulanmış boylamsal birçalışmadır. Çalışmada girişimcilik eğitiminin girişimcilik niyeti üzerinde biretkisinin olmadığı, ancak değişime açıklık ile kendini güçlendirme değerleribireylerin girişimcilik niyeti üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğugörülmektedir.