Propozycja cybernetyczno-semiotycznegok modelu komunikacji - Wiesław Walentukiewicz (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Zadaniem, jakie wyznaczyliśmy sobie w niniejszej pracy, jest zbudowanie modelu komunikacji międzyludzkiej, który byłby przydatny w pracy badawczej i dla celów edukacyjnych. Nawiązując do „siedmiu tradycji badań nad komunikacją” (Craig, 2017), skupiamy się na dwóch aspektach komunikacji: technicznym (tradycja cybernetyczna, Shannon, 1964) i nie-technicznym, głównie tym, który jest związany z przekazem myśli (tradycja semiotyczna, Ajdukiewicz, 1975). Aspekt cybernetyczny jest nieodzowny w opisie komunikacji: każda komunikacja musi być fizycznym przekazem. Nieodzowny jest także aspekt semiotyczny: każda komunikacja (międzyludzka) musi być przekazem myśli lub wywoływać myśli według pewnych reguł. Zaczynamy od przedstawienia modelu cybernetycznego komunikacji, potem omawiamy wybrane składniki semiotycznek, które są potrzebne do zbudowania modelu cybernetyczno-semiotycznegok. W naszych badaniach chodzi o szczególny model, model który uwzględniałby komunikaty werbalne, niewerbalne i werbalno-niewerbalne (mieszane). Aby wykonać zadanie musimy wprowadzić zmodernizowaną terminologię. Model taki ma docelowo ułatwić zbudowanie typologii wadliwości komunikatów werbalnych, niewerbalnych i mieszanych. Badania prowadzimy z perspektywy teorii komunikacji i filozofii języka.