تأثیّر مکمّل ال‌کارنیتین خوراکی بر کیفیّت خواب بیماران تحت درمان با همودیالیز - زهرا استاجی; بهمن جعفری; محمدحسن رخشانی; مریم حاتمی (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: کیفیّت پایین خواب در بیماران تحت همودیالیز شایع می باشد و از طرفی این بیماران با کمبود کارنیتین مواجه هستند. ال-کارنیتین یک مکمّل غذایی است که با وظایف متابولیکی متعدّد باعث کاهش عوارض حین دیالیز می گردد. این مطالعه به منظور تعیین اثر مکمّل ال‌کارنیتین خوراکی بر کیفیّت خواب بیماران تحت همودیالیز انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه، یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده و دوسو کور می‌ باشد که روی 59 بیمار همودیالیزی بیمارستان امام خمینی(ره) شیروان در سال 1392 انجام شد. بیماران با استفاده از روش بلوک‌های جایگشتی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله طبق تجویز پزشک 500 میلی‌گرم مکمّل ال‌کارنیتین دو بار در روز به مدّت 12 هفته و گروه کنترل نیز همان مقدار دارونما دریافت نمودند. برای گردآوری اطّلاعات، از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه کیفیّت خواب پیتزبورگ استفاده شد که قبل و بعد از مداخله در دو گروه تکمیل گردید. داده‌ها توسّط نرم‌افزار آماری SPSS ویرایش 5/11 و با استفاده از آزمون‌های تی مستقل، من ویتنی، ویلکاکسون، کای اسکوئر، فیشر، تحلیل کوواریانس و با سطح معنی‌داری 05/0 P< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: میانگین نمره کلّ کیفیّت خواب قبل از انجام مداخله در گروه دارو 2/4±6/9 و در گروه دارونما 13/4±1/10 و پس از انجام مداخله به ترتیب 8/2±4/6 و 48/3±7/9 بود که در هر دو گروه نسبت به ابتدای مطالعه تفاوت معنی‌داری داشت(05/0 P