Legitim retrett: Hvordan arkitektur former samhandling i et valgfritt fellesskap - Marianne Skaar; Gunhild Tøndel; Ida Marie Henriksen (Norsk Sosiologisk Tidsskrift)
Artikkelen studerer forholdet mellom fysisk utforming og sosial samhandling ved å benytte introduksjonen av ny arkitektur på fjellets åpne hytter. Analysen tar empirisk utgangspunkt i den selvbetjente hytta Nye Skåpet i Rogaland, som utmerker seg ved å ha en fysisk utforming som er tenkt å sikre private opplevelser i fellesskap med fremmede. Artikkelen mobiliserer en mikrointeraksjonistisk tilnærming til samhandling og fellesskapsdannelse på hytta. Gjennom en fokusert etnografi kombinert med intervjudata, viser analysen hvordan hyttegjestene inngår i et aktivt hensynsarbeid. Artikkelens analyse dreier seg rundt fire tema: meningen med luksus, forhandlinger om fred og ro, forhandlinger om å ta plass og forhandlinger om kos. Til sammen belyser disse temaene hvordan en felles etterstreben etter fred og ro blir forhandlet frem i samspillet mellom den sosiale orden og de fysiske linjene. Den fysiske utformingen legitimerer både retrett fra og tilstedeværelse i fellesskapet og bidrar til private opplevelser i fellesskapet med de fremmede.