BİR DEVLET ÜNİVERSİTESİNİN MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEZUNLARININ KAZANÇLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - INVESTIGATIONS INTO THE INCOMES OF ENGINEERING FACULTY GRADUATES OF A STATE UNIVERSITY BY SEVERAL VARIABLES - Mehmet Ulaş Koyuncuoğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırma, bir üniversitenin mühendislik fakültesinin farklıbölümlerinin farklı dönemlerinde mezun olan öğrencilerin mesleki hayata adımatmalarından sonra, özel veya kamu sektörü iş hayatlarında kazandıklarımaaşlarının (ücret); mühendislik bölümleri, lisans not ortalaması, cinsiyet,ikamet edilen bölge, çalışılan sektör gibi değişkenler açısından istatistikselolarak incelemesini ortaya koymaktadır. Araştırmaya mühendislik fakültesindenmezun ve çalışan 150 birey katılmıştır. Frekans Tabloları, “Kolmogorov-SmirnovTesti”, “Shapiro-Wilk Testi”, “Pearson ve Spearman Korelasyon Teknikleri”,“Bağımsız İki Örneklem T Testi” ve “Tek Yönlü ANOVA Testi” analizdekullanılmıştır. Çalışmada parametrik ve parametrik olmayan testler bir aradakullanılarak analizler yapılmıştır. Mezun bireylerin akademik notortalamalarının maaşları üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığıbelirlenmiştir. Bireylerin tecrübe süresi ve yaşları ile maaşları arasındabelirli bir manidarlık düzeyinde anlamlı bir ilişki vardır. Kamu sektöründeçalışanlar ile özel sektörde çalışan bireylerin maaşları arasında anlamlı birfark belirlenmiştir. Bu farklılık kamu sektörü maaşları lehinedir. Mühendislikbölümleri arasında maaş değişkeni bakımından anlamlı bir fark olduğu ortayaçıkmıştır.