Güç Sistemi Kararlılığını İyileştirecek Facts Cihazlarının Bağlantı Noktasının Belirlenmesi - Ali ÖZTÜRK; Beytullah BOZALİ; Salih TOSUN (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, tristor kontrollü seri kompanzator( TSCS) ve statik var kompanzator (SVC) denetleyicilerinin güç sistemi gerilim kararlılığına olan etkileri incelenmiştir. İncelemeler 5 örnek olarak seçilen 5 baralı sistem üzerinde yapılmıştır. Sürekli güç akışı analizi yöntemi kullanılarak TSCS ve SVC’nin gerilim çökmeleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Hatların kararlılık indeksi değerleri ve yük baralarına ait voltaj kararlılık indeksi değerleri hesaplanmıştır. Bu index değerlerine göre güç sistemi Esnek alternatif akım cihazları iletim cihazları (FACTS) bağlantı noktaları belirlenmiştir.  FACTS cihazları bağlandıktan sonra simülasyon programı ile yük akışı çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışma ile elde edilen sonuçlara göre güç sisteminin kararlılık sınır değerlerini iyileştirmede ve aktif güç kayıplarını azaltmada FACTS cihazlarının önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.