Zmiany zachowań matrymonialnych na obszarach miejskich i wiejskich w Polsce w latach 1990–2009 - Małgorzata Podogrodzka (Wieś i Rolnictwo)
Od początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku obserwujemy wyraźne zmiany w skłonności do zawierania małżeństw osób zamieszkałych na obszarach miejskich i wiejskich. Celem artykułu jest ukazanie, czy przekształcenia te przyczyniły się do upodobnienia tych zachowań według miejsca zamieszkania. Dodatkowo, przedstawimy kierunek i natężenie przestrzennych zmian tego procesu w latach 1990‒2009 oraz wyodrębnimy te regiony kraju, gdzie proces ten przebiegał najszybciej, a jego zmiany były podobne.