The Primary School Students’ Anxiety and Attitudes Towards Basic Courses: an investigation of Gender and Academic Achievement - Fatih Zeybek; Namudar İzzet Kurbanoğlu (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada; ilköğretim ikinci kademede okuyan öğrencilerin cinsiyet ve akademik başarı değişkenlerine göre Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe ve Sosyal Bilgiler derslerindeki durumluk kaygı düzeyleri ve bu derslere yönelik tutumların farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Sakarya ilinde bulunan bir devlet okulunun 6, 7 ve 8. sınıflarında okuyan öğrencileri oluşturmaktadır. Uygulama, 2009-2010 öğretim yılının ikinci döneminde, ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyan 107 (% 43) kız ve 142 (%57) erkek olmak üzere toplam 249 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak Fen ve Teknoloji, Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler derslerine yönelik tutum ölçekleri, Durumluk Kaygı ölçeğikullanılmıştır. Öğrencilerin akademik başarılarının belirlenmesinde MEB tarafından yapılan 2010 Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçları kullanılmıştır. Araştırma sorularının test edilmesinde, “Tek Yönlü Varyans Analizi” (ANOVA) ve “Bağımsız Örneklemler tTesti” kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda öğrencilerin derslere yönelik kaygı düzeyleri, cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği, ancak öğrencilerin derslere yönelik tutumlarında ise sadece Türkçe dersi tutum puanlarının cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, yapılan analiz sonucunda öğrencilerin Türkçe dersine yönelik kaygı düzeyleri, Fen ve Türkçe derslerine yönelik tutumları, akademik başarılarına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.