Політична журналістика як напрям інформаційної діяльності - O. I. Romanyuk; I. P. Kovalenko (Вісник Харківської державної академії культури)
Актуальність дослідження зумовлена зростаючим впливом журналістики на політичні відносини. У сучасних умовах політична журналістика стала важливим засобом регулювання соціальної поведінки. Хоча існує немало наукових публікацій, що присвячені питанням політичної журналістики, багато важливих аспектів її проблемної галузі потребують розгляду. Метою статті — розглянути три питання, які ще не були чітко висвітлені в літературі: як політична журналістика виокремлюється із загального контексту журналістики; які особливості політичної журналістики; чим політичні медіаспостерігачі відрізняються від політологів. Методологія дослідження базується на системних, структурних, функ-ціональних та порівняльних методах аналізу політичної журналістики. Результати дослідження — удосконалена концепція політичної журналістики; виявлення найважливіших факторів, що визначають особливості журналістської діяльності у сфері політики; знаходження найзначущіших відмінностей між політичною журналістикою та політологією. Новизна цієї роботи полягає в тому, що особливості політичної журналістики аналізуються, по-перше, у контексті її предметного поля (політичної сфери суспільних відносин); по-друге, у межах порівняння її з політологією, яка має ту саму предметну сферу. Висновки дослідження можна узагальнити наступним чином. Розвиток політичної журналістики зумовлений двома основними факторами: політичним та професійним. Політичний фактор пов’язаний з утвердженням демократії, що забезпечує надійну гарантію свободи вираження поглядів та інформації, незалежності політичних спостерігачів від тиску власників ЗМІ та влади. Професійний фактор зумовлений удосконаленням журналістської підготовки в галузі політології.