BÜYÜMENİN BİR KAYNAĞI OLARAK TİCARİ DIŞA AÇIKLIK - Sinem Yapar Saçık (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Küreselleşme sürecinin en büyük etkisi uluslararası ticari ilişkiler alanında ortaya çıkmaktadır. Ülkeler bu süreçte ticaretlerini liberalize ederek dışa daha çok açılmakta ve bu uygulamalar ekonomik büyümeyi etkilemektedir. Ticari dışa açıklığın ölçüm yöntemleri çok çeşitli olmakla birlikte, yapılan uygulamalı çalışmaların çok büyük bir kısmında, hangi ölçüt kullanılırsa kullanılsın, ticari dışa açıklığın ekonomik büyümeyi pozitif yönde etkilediği görülmektedir.