РІСТ, РОЗВИТОК І ПРОДУКТИВНІСТЬ МІСКАНТУСУ ГІГАНТСЬКОГО - У.І. Недільська (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Однією з перспективних культур для ґрунтово-кліматичної зони України, що вирощується, як сировина для переробляння у тверде біопаливо, є міскантус гігантський. Однак для промислового використання відсутня технологія його вирощування, яка адаптована для умов України. Одним з перспективних напрямків є дослідження умов підвищення продуктивності міскантусу гігантського на основі визначення особливостей росту і розвитку рослин, удосконалення елементів технології вирощування в умовах Лісостепу Західного. У результаті проведених спостережень і обрахунків проаналізовано особливості росту і розвитку рослин у перший і наступні роки вегетації та формування врожаю надземної маси (біомаси) міскантусу гігантського залежно від ґрунтово-кліматичних умов вирощування. У роботі встановлено закономірності залежності умов росту, розвитку та формування продуктивності міскантусу за рахунок впливу агротехнічних факторів: густоти садіння і маси ризомів. Біометричні показники рослин міскантусу гігантського за висотою пагона на жовтень складають максимальне значення 159 см за густоти садіння 15 тис. шт./га з масою ризомів 41-70 г. Максимальним значенням показника урожайності біомаси відзначений варіант дослідження за густоти садінням 15 тис. шт./га з масою ризомів 41-70 г, що в середньому за роки аналізу встановлено 18,5 т/га. На основі отриманих результатів досліджень, для забезпечення високої продуктивності рослин міскантусу гігантського, як сировини для виробництва біопалива сільгосптоваровиробникам Лісостепу Західного рекомендується садіння за густоти 15 тис. шт./га з масою ризомів 41-70 г. Запропоновано удосконалену технологію вирощування міскантусу гігантського для виробництва біопалива.