Tarihin Amacı Ve Tarihçinin Rolü Üzerine Bir Deneme - Hakan Poyraz (Akademik İncelemeler Dergisi)
Bu yazının amacı tarihçinin toplumdaki rolünün ne olduğunu araştırmaktır. Bildiğimiz gibi her tarihçi içinde yaşadığı toplumun tarihinden yola çıkarak bu toplumu bilgilendirir. Böylece bir milletin nereden gelip, nereye gideceğine ve neler yapması gerektiğine dair projelerini oluşturur. Ayrıca bir zamanlar olduğu gibi, günümüzde de mevcut sorunların çözümünün geçmişte bulunacağına inanan tarihçiler vardır. Onlar tarihle yalnızca bir bilgi disiplini olarak ilgilenmezler, ayrıca geçmişten ibret çıkartmak için ve rehberlik amacıyla da tarihe başvururlar. Burada dikkat edilecek husus şudur: Kim olduğumuzu söyleyenler kim olacağımıza da karar verenlerdir. Kimlik tarihten çıkarılan temel belirlemeler üzerine inşa edilir. Başka türlü söylersek tarih, aslında milli kimliklerin kurucu öğelerinin başında yer alır. Tarihin amacı milli kimliği inşa etmektir. Bilindiği üzere tarih, tümüyle yoruma dayalı bir disiplin olduğundan tarihçinin perspektifi de bizlere geçmişi derinden anlamayı sağlayan bir bakış açısı kazandırır. Dolayısıyla tarih üzerine mülahazalarda bulunmak kendimizi, geçmişimizi ve başkalarının tarihini daha iyi anlamamıza yardım edebilir.