Щодо проблеми міжнародно-правової відповідальності російської федерації за вчинення екологічних правопорушень на території України - A. O. Zelinska; A. V. Havryliuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена аналізу екологічних злочинів, скоєних російською федерацією (далі – рф) під час агресії проти України, зокрема їх масштабів, наслідків та правових механізмів притягнення до відповідальності. Збройний конфлікт, який розпочався у 2014 році й досяг апогею після повномасштабного вторгнення у 2022 році спричинив масштабні екологічні збитки, які мають не лише національний, а й глобальний характер. Воєнні дії супроводжуються систематичним руйнуванням інфраструктури, забруднення ґрунтів, повітря та водних ресурсів, знищення природних екосистем, – і це лише частина екологічних наслідків війни. Деградація навколишнього середовища та руйнування в результаті війни не тільки завдає шкоди самій природі, але й загострює питання втрати продовольства та води, знищуючи засоби до існування людей. Особливо загрозливою стала ситуація на Сході України, де бойові дії спричинили пошкодження промислових і критичних інфраструктурних об’єктів, створивши додаткові екологічні ризики. Однак, попри очевидність цих злочинів, притягнення росії до міжнародно-правової відповідальності за них стикається з низкою проблем.