Petrol Fiyatı Şoklarının Hisse Senedi Fiyatlarına Etkisi: Simetrik ve Asimetrik Panel ARDL Yaklaşımı - Halil Altıntaş (İzmir İktisat Dergisi)
Bu çalışma, Ready(2018) tarafından ayrıştırma yöntemiyle elde edilen petrol fiyatı şoklarının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede hisse senedi fiyatlarına olan etkilerini lineer (simetrik) ve doğrusal olmayan (asimetrik) panel ARDL yöntemiyle incelemektektedir. Simetrik panel model tahmin sonuçlarında petrol fiyatı talep şoklarının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hisse senedi fiyatlarını anlamlı ve pozitif, arz ve risk şoklarının ise anlamlı negatif yönde etkilediği görülmüştür. Elde etiğimiz sonuçlar tüm tahminlerde talep şoklarının arz ve risk şoklarından daha büyük ekonomik etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Asimetrik panel ARDL modelinde uzun dönemde negatif talep şoklarının pozitif talep şoklarından daha büyük etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Böylece negatif talep şokunda azalmanın hisse senedi fiyatları üzerine etkisinin pozitif talep şokunun artırıcı etkisinden daha büyük olduğu görülmüştür. Ayrıca model sonuçlarında negatif arz şokunun etkisinin pozitif arz şokundan büyük olması bulgusuna ulaşılmış ve bu sonuç petrol üretiminden kaynaklanan arz sorunlarının ortadan kaldırılması durumunda hisse senedi fiyatlarının artacağı görüşünü desteklemiştir. Tahmin edilen sonuçlara göre, pozitif risk şokundaki artışlar anlamlı bir şekilde hisse senedi fiyatlarını azaltırken, negatif risk şokundaki artışlar ise hisse senedi fiyatlarını artırmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi fiyatları risk şoklarına karşı oldukça yüksek duyarlılığa sahiptir ve negatif ekonomik belirsizliklerden etkilenmektedir.