ОДУЗИМАЊЕ ПРИВАТНЕ ИМОВИНЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ – ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЈА У ДРЖАВАМА НАСЉЕДНИЦАМА - Игор Шукало (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
Право својине је апсолутно и неповредиво, а може се ограничити или одузети само под законом прописаним условима. Правни режим права својине кључан је за свако друштво и државу. Одузимање приватне имовине у бившој Југославији, у разним појавним облицима, било је неправедно и арбитрарно. Многобројне су посљедице таквих поступања, а које се могу покушати отклонити денационализацијом одузете имовине.