Piff, paff, kan ikke dere bare danse litt? En kvalitativ intervjustudie om dansepedagogikkens kår i kulturskolen - Laurence Mariaux; Bjørn-Terje Bandlien (Journal for Research in Arts and Sports Education)
I denne artikkelen belyser vi hvordan fem kulturskolelærere i dans har erfart forutsetningene for undervisning i dans i kulturskolen. Gjennom en narrativ tilnærming forteller forskerne om framtredende tematikker som beskriver dansepedagogikkens kår i kulturskolen ut fra informantenes fortellinger om sine opplevde erfaringer. Profesjonsteori og praksisarkitekturteori benyttes for å utvikle forståelser omkring disse fortellingene. Framtredende resultater dreier seg om at danselærerne har opplevd frustrasjoner omkring utfordringer med å bli forstått og respektert som representanter for et autonomt og sterkt utviklet fagfelt med bestemte verdier, normer, kunnskaper, forutsetninger og praksiser. Dette innebærer at danselærerne ofte opplever utfordringer rundt samarbeid med ledere og andre ansatte i kulturskolen. Vi finner også noen kropps- og aldersrelaterte utfordringer som har betydning for danselærernes yrkeslivsutvikling og for hvordan maktkonstellasjoner formes i kulturskolen. Ut fra dette foreslår vi reelle interprofesjonelle reforhandlinger av kulturskolens innhold på tvers av kulturskolens ulike fagområder, der bærere av de ulike fagprofesjonene deltar aktivt og likeverdig.