تحلیل ظرفیت ماده 48 طرح مسئولیت بین‌المللی دولت‌ها در رویه دیوان بین‌المللی دادگستری با تأکید بر دعوای نیکاراگوئه علیه آلمان - مهشید آجلی لاهیجی; مهناز رشیدی (Majallah-i Huqūqī-i Biyn/al-milalī-i)
عملیات 7 اکتبر 2023 و واکنش نظامی شدید اسرائیل در نوار غزه، سرآغاز تحولاتی دوگانه در حقوق بین‌الملل شد. از یک سو، نقض فاحش قواعد حقوق بین‌الملل توسط اسرائیل، موجب ایراد لطمات جدی بر پیکره نظم برساخته کنونی حقوقی بین‌المللی بود و در مقابل، طرح دعوای افریقای جنوبی علیه اسرائیل و نیکاراگوئه علیه آلمان نزد دیوان بین‌المللی دادگستری، پویایی مستمر و توسعه حقوق بین‌الملل را مطرح کرد؛ این دعاوی بر مبنای ظرفیت ماده 48 طرح مسئولیت بین‌المللی دولتها مطرح شده است و به‌طور خاص، دعوای اخیر حائز نکات قابل تأملی ناظر بر شرایط طرح دعوای مسئولیت در برابر نقض تعهدات عام‌الشمول حقوق بین‌الملل محسوب میشود. نتایج مطالعات راجع به ظرفیت ماده مزبور پیرامون نقض تعهدات عام‌الشمول در قالب رویه‌قضایی دیوان نشان میدهد که نیکاراگوئه با طرح دعوا در رابطه با بخش مشخصی از تعهدات عام‌الشمول، گامی رو به جلو در راستای حمایت از جامعه بین‌المللی برداشته است.