لعاب تزئینی لوستر - حسن احمدی‌مقدم (مطالعات در دنیای رنگ)
با چشم‌اندازه آنکه لعاب لوستری جلوه خاصی از انعکاس فلزی به سطوح کاشی می‌تواند ‌بدهد و از نظر تزئینی منحصر به‌فرد می‌باشد و تاکنون بیشتر در صنایع ظروف سرامیکی و سفالی به‌کار گرفته ‌شده‌است، این طرح پیشنهاد و تعریف گردید. این طرح با توجه به لعاب‌های کاشی که به‌طور کلی دارای خصوصیات دمایی بالاتری نسبت به لعاب‌های ظروف سرامیکی و سفالی هستند، ابتدا با طراحی فرمولاسیون لعاب لوستری مناسب، یعنی دما بالا شروع گردید. هدف اصلی در تحقیقات نفوذ لایه لوسترساز و انعکاس لوستری بر روی سطوح کاشی بود، که به‌طور محدودی در این زمینه صنعتی کار شده‌بود. برای شروع طراحی لعاب پایه نفوذ پذیر که بر روی لعاب کاشی قرار می‌گیرد، طراحی و ساخته‌شدند. سپس ادغام لعاب پایه و لوسترساز در یک دوره حرارتی انجام گرفت. برای تسریع کار و بررسی دقیق‌تر در خصوصیات نوری و انعکاسی لعاب لوستری از شیشه‌های شفاف به‌جای لعاب بهره‌گرفته‌شد. با توجه به فقدان امکانات کوره کنترل اتمسفر احیایی، سعی شد که شرایط احیائی لازم در فرمولاسیون را، با افزودن مواد احیاءکننده و آلی احیائی و یا به‌طور مصنوعی در حضور کربن یا گوگرد در کوره عملیات حرارتی به‌وجود آورد. نتایج تا حد زیادی موفق‌آمیز بودند و انعکاس لوستری در نمونه‌ای آزمایشی ایجاد گردید. نتایج آزمایش‌های نور سنجی بیانگر انعکاس زرد طلائی در خصوص لعاب‌های لوستری بر پایه نقره بودند. این طرح می‌تواند راه‌گشایی برای ادامه طرح‌های تکمیلی در زمینه‌های لوسترسازهای دما بالا، کنترل شرایط احیائی در داخل و در محیط کوره و یا مشابه آن، باشد.