روابط نوآوری کشورها، فعالیت‌های فناورانه و رقابت‌های محلی در بین‌المللی‌سازی کسب‌وکارها - وجیه باقرصاد; الهام گرمرود اسفندیاری; مرتضی اکبری (مطالعات کشورها)
رقابت در بازارهای بین‌المللی به‌طور فزاینده‌ای پیچیده شده است؛ نوآوری و فعالیت‌های فناورانه عواملی کلیدی در موفقیت بین‌المللی‌سازی کسب‌وکارها مطرح می‌شود. هدف در این پژوهش، عبارت است از بررسی تأثیر نوآوری کشورها، فعالیت‌های فناورانه و رقابت‌های محلی بر روند بین‌المللی‌سازی کسب‌وکارها. برای این منظور، داده‌های بین‌المللی از سال‌های 2015 تا 2019م جمع‌آوری شده و تحلیل‌های مورد نیاز با استفاده از روش‌های کمّی و فازی، ازجمله مدل‌سازی معادلات ساختاری (SEM) و تحلیل مقایسه‌ای کیفی مجموعه‌های فازی (fsQCA) انجام شده است. یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که نوآوری و فعالیت‌های فناورانه بر بین‌المللی‌سازی کسب‌وکارها تأثیر مثبت و معناداری دارد. در مقابل، رقابت‌های محلی بر این فرایند تأثیر منفی معناداری دارد. علاوه‌بر این، نوآوری عاملی تعدیل‌کننده است که آثار منفی رقابت‌های محلی را کاهش می‌دهد و آن را به فرصتی برای تقویت مزیت رقابتی تبدیل می‌کند. این نتایج بر اهمیت سرمایه‌گذاری در نوآوری و فناوری تأکید دارد که عوامل مؤثری در تقویت توانایی رقابت در بازارهای جهانی است. در پژوهش حاضر همچنین، راهکارهایی به مدیران و سیاستگذاران پییشنهاد شده است تا با مدیریت مؤثر رقابت‌های محلی و بهره‌برداری از فرصت‌های نوآورانه، عملکرد بین‌المللی کسب‌وکارها را بهبود بخشند و به توسعة اقتصادی کشور کمک کنند.