Obrazovanje stanovništva za budućnost i budućnost obrazovanja - Biljana Jovanović Gavrilović; Biljana Radivojević (Stanovništvo)
U radu se ukazuje na važnost obrazovanja stanovništva kao sredstva akumulacije ljudskog kapitala i ključne determinante održivog razvoja u savremenom svetu. Kroz obrazovanje se stiču znanja o održivom razvoju i kreiraju kadrovi sposobni i voljni da taj razvoj ostvaruju. Ulaganje u obrazovanje je investicija u budućnost, koja donosi višestruke koristi – na ekonomskom, socijalnom i ekološkom planu. Svet se nalazi na pragu četvrte industrijske revolucije, koja, u sadejstvu sa drugim (socio-ekonomskim, demografskim, geopolitičkim) globalnim trendovima, snažno deluje na svet rada i obrazovanje. Promene se manifestuju kroz pojavu novih kategorija poslova i zanimanja, koji će delimično ili u potpunosti zameniti postojeće. Tražena znanja i veštine će se, takođe, bitno menjati. Na izazove novog doba se mora brzo reagovati kako bi se izbegli ogromni ekonomski i socijalni troškovi za pojedince, preduzeća i privredu. U radu se skreće pažnja na to da novi talas tehnoloških promena otvara neslućene mogućnosti zemljama širom sveta, uključujući i manje razvijene, da kroz transformaciju sistema obrazovanja značajno poboljšaju svoje performanse na ekonomskom i širem društvenom planu. U tom kontekstu, obrazovanje se prepoznaje kao razvojna šansa Srbije, polazeći od rezultata predstavljenih istraživanja, i uz pretpostavku radikalnih promena, koje se kreću od tretmana obrazovanja u društvu, preko reformi u samom obrazovnom sistemu, pa sve do izgradnje odgovarajućih ekonomskih, pravnih i političkih institucija, kako bi se motivisali mladi da stiču znanje i povećao kapacitet zemlje da zadrži i privuče najkvalitetnije kadrove.