Valget mellom to goder: Den politiske arbeiderbevegelsen og læstadianerne tidlig på 1900-tallet - Rolf Inge Larsen (Arbeiderhistorie)
Både arbeiderbevegelsen og den læstadianske vekkelsen tilbød løsninger for et bedre liv. Begge grupper hadde stor appell i den nordnorske småkårsbefolkningen. Mange tilsluttet seg begge bevegelsenes kamp for bedre kår og større selvbestemmelse. Etter hvert ble folket satt på valg fra ledersjiktet i bevegelsene og måtte velge enten arbeiderbevegelse eller læstadianisme. Det ble et vanskelig valg mellom to goder. I artikkelen blir valget drøftet i to regionale kontekster, Nordland og Troms, med hver sine fylkespartier av Arbeiderpartiet og to læstadianske grupper, De førstefødte og Lyngen-retningen. Drøftingen synliggjør regionale forskjeller mellom gruppene og dessuten at folket valgte å støtte opp om begge bevegelser på tross av ledersjiktets anbefalinger.