Pandemie w historii świata - Hanna Krajewska (Wieś i Rolnictwo)
W artykule przedstawiono historie największych pandemii w dziejach świata. Choroby dotykały ludzkość od wieków. Ich skutki okazały się najbardziej dotkliwe, gdy ludzie zaczęli żyć w większych skupiskach, a więc najczęściej w miastach. Jedną z większych pandemii gnębiących ludzi dość regularnie była dżuma. Ale i inne choroby, takie jak cholera, tyfus, ospa, syfilis, trąd czy hiszpanka, były również bardzo wyniszczające. Odcisnęły one ogromne piętno na mentalności ludzi, zostały wielokrotnie opisane w literaturze, utrwalane były na obrazach i w rzeźbach. Miały wpływ na przebieg bitew, na ekonomiczne zawirowania a także na prywatne życie jednostek. Leczenie przez wiele wieków było intuicyjne. Dopiero szczepienia i rozpoznanie przyczyn chorób dało szanse ich opanowania.