Współczesna strategia Austrii na rzecz Romów – założenia i realizacja - Ewa Godlewska (Facta Simonidis)
Od lat społeczność międzynarodowa podejmuje wysiłki na rzecz poprawy sytuacji Romów. Prym w tym względzie wiedzie Unia Europejska. W państwach członkowskich realizowane są obecnie narodowe strategie adresowane do mniejszości romskiej. Mimo wzmożonych działań wciąż mamy do czynienia z rozbieżnością pomiędzy założeniami strategicznymi a rzeczywistością. Niniejszy artykuł stanowi próbę porównania obu wymiarów i oceny rozwiązań austriackich. Zasadniczym pytaniem jest to, czy wdrażane środki przyczyniają się do poprawy statusu badanej grupy. W artykule wskazane zostały najważniejsze dotychczasowe sukcesy, wyzwania oraz główne przeszkody stojące na drodze realizacji założeń strategicznych. Analiza dotyczy okresu po 1993 roku, kiedy Romowie uznani zostali przez władze austriackie za jedną z sześciu grup narodowościowych.