RADYOLOJİ DEPARTMANINDA BİRİM MALİYET ANALİZİ VE ÖRNEK BİR UYGULAMA - İsmail Ağırbaş; Okan Özkan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Hastanelerde sunulan tıbbi hizmetlerin daha etkili ve verimli sunulması için maliyetlerin tespiti ve kontrolünde maliyet analizinin önemli bir rolü bulunmaktadır. Bu çalışmada Ankara’da kamuya ait bir üniversite hastanesinin 2012 yılı verilerine göre radyoloji birimi grafi ve us-doppler ünitelerinin birim maliyetleri hesaplanmış olup, Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarıyla karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda, grafi ve us-doppler ünitelerindeki tüm işlemlerin fiili birim maliyetlerinin Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarından yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, hastanenin maliyet sistemi kurarak maliyet kontrolünü sağlamasının ve birim maliyetleri azaltmaya yönelik önlemler almasının faydalı olacağı düşünülmektedir.