Taze Çay Yaprağı ve Yeşil Çayın Ekstrakt ve Fraksiyonlarının Antioksidan ve Antibakteriyel Etkileri - Nihal Erol; Ferda Sarı; Gökçe Polat; Y. Sedat Velioğlu (Journal of Agricultural Sciences)
Taze çay yaprağı FTL ve yeşil çayın GT metanol, etanol ve su ham ekstraktları ile bu ekstraktların etil asetat ve su fraksiyonlarının polifenol içeriği, polifenol verimi, antioksidan ve antimikrobiyel aktiviteleri belirlenmiştir. FTL ve GT örneklerinde etanol ekstraktlarının etil asetat fraksiyonunun en yüksek düzeyde polifenol içerdiği sırasıyla 680.2 ve 560.8 mg gallik asit eşdeğeri g-1 belirlenmiştir. Her üç ekstraksiyon solventinde de etil asetat fraksiyonu en yüksek polifenol içeriğine sahiptir. En yüksek antioksidatif aktiviteyi FTL ve GT’nın su ekstraktlarının etil asetat fraksiyonu göstermiştir sırasıyla 80.8 ve 78.6 g askorbik asit eşdeğeri 100 g-1 kuru ekstrakt . FTL ve GT örneklerinin antioksidan aktivitesi ile toplam fenolik madde miktarı arasında oldukça yüksek sırasıyla R2 = 0.9376 ve 0.9783 bir korelasyon mevcuttur. Her iki çay örneğinin etil asetat fraksiyonu S. aureus ve B. cereus üzerinde antibakteriyel etki gösterirken FTL’nin ham ekstraktı S. aureus üzerinde etki göstermiştir